4 april 2019

Huurders van een woning besteden gemiddeld 38,1 procent van hun inkomen aan wonen. Voor huiseigenaren ligt dat percentage, de ‘woonquote’, op 29 procent. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde cijfers van het WOON-onderzoek in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gat tussen kopers en huurders is bovendien groter geworden. Het CBS geeft aan dat dat niet te verklaren is door inkomensverschillen, maar door een groter verschil in gemiddelde woonlasten.

De gemiddelde woonquote voor huurders is sinds 2015 gestabiliseerd, maar ligt nog steeds veel te hoog. De betaalbaarheid van de huursommen moet gewoon hoger op de politieke agenda staan.

Een mogelijkheid voor meer betaalbare huren zou kunnen worden bereikt door de verplichte verhuurdersheffing die sociale verhuurders als Oosterpoort aan het Rijk moeten betalen, af te schaffen zodat de woonlasten omlaag kunnen. En niet in de laatste plaats omdat het Ministerie van Financiën na betaling van de huurtoeslagen aan de huurders een overschot van 11 miljard euro boekt dat gewoon ‘ergens verdwijnt’

Op zich een beetje een domme regeling, eerst heffen en dan weer terugbetalen. Want rondpompen van geld kost geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *